Classic Brass

Vrijdag 28 maart 2014

in de OLV Basiliek in Zwolle

Zaterdag 29 maart in de St Alphonsuskerk in Slagharen

Een concert, speciaal georganiseerd ter ere van de 90e verjaardag van Mamma Eisenberger

Het was voor ons allemaal een onvergetelijke avond.

Verslaggever Jan Sliekers heeft het volgende verslag opgestuurd naar de courant.

Topconcert van Classic Brass en organist Eisenberg in Alphonsuskerk in Slagharen

Met grote furore, een sublieme techniek en met uiterste perfectie werd zaterdagavond in de Alphonsuskerk in Slagharen door het blazersensemble Classic Brass uit München in samenwerking met organist professor Matthias Eisenberg en bariton Michael Zumpe een concert gegeven, waarvoor de belangstelling erg gering was. Het concert was georganiseerd door Klaas H. Hagels uit Dedemsvaart.

Classic Brass bestaat uit een vijftal uitermate goed geschoolde en briljante blazers uit (Oost)Duitsland, Hongarije en de Oekraïne en hebben zich in München gevestigd. Het ensemble heeft  veel overeenstemming met de bezetting van de wereldberoemde Canadian Brass. Superlatieven voor dit geweldige optreden ontbreken. Wel was het wat bedroevend te moeten vaststellen dat, en dan  met name, er zo weinig blazers van de muziekverenigingen uit Hardenberg de moeite hadden genomen het concert te bezoeken. Zij hebben dit keer echt de beurt voorbij laten gaan. De blazersgroep (twee trompetten, hoorn en trombone) speelde vooral muziek van klassieke componisten. Een topper was de sublieme uitvoering van Händel’s Suite nr. 2 in D-Dur. “Het is de eerste keer dat wij in Nederland optreden. Wij kennen meestal stampvolle zalen. Aan Hagels ligt het niet. Die heeft alle promotie goed gedaan”, verzuchtte de enthousiaste maar enigszins teleurgestelde oprichter Jürgen Gröblehner van Classic Brass.

De, vooral in Duitsland, zeer populaire organist Matthias Eisenberg wist als geen ander het orgel in Alphonsuskerk te bespelen. Op zijn programma prijkten werken van Bach en Mendelsohn Bartoldy. Hij speelde solo, tezamen met Classic Brass en met de bartion Michael Zumpe. Uitermate talentvol vertolkte Eisenberg Bijzonder was dat deze organist zijn moeder had meegenomen die met een “Lang zal ze leven” in het zonnetje werd gezet omdat ze dezelfde dag 90 jaar was geworden. Vrijdagavond traden de musici ook op in de Lieve Vrouwenbasiliek in Zwolle, waar de publieke belangstelling ook uiterst gering was.