Collegium Vocale

Collegium Vocale uit Jaraguá do Sul

Dedemsvaart/Slagharen - Het waren dit keer geen instrumentalisten, maar zangers uit Brazilië die deze regio kwamen bezoeken op uitnodiging van de muziekschool Hagels uit Dedemsvaart. Een oud docent van deze muziekschool, Gunter Ruddeck had de leiding over het op hoog niveau staande koor Collegium Vocale uit Jaraguá do Sul en werd begeleid door een pianoduo en fluitiste.

Gunter Ruddeck is in deze streek geen onbekend. Hij was in september 2003 met een vijftal dagdelen docent aan de Muziekschool Hagels, nadat hij in het Duitse Neumünster met vervroegd pensioen was gegaan. Ruddeck kreeg zijn muzikale opleiding van prof. Dr. Poos uit Berlijn, Gary Graden uit Zweden en prof. Andreas Goepfert uit Saarbrücken. In 2005 emigreerde hij naar Brazilië en richtte daar het koor Collegium Vocale op. Hij begon met een mannendubbelkwartet, maar al snel ontstond een kamerkoor, vooral met klassieke en moderne muziek, met koormuziek van Robert Schumann, Rossini. Veel koorleden stammen uit voormalige migrantenfamilies uit Duitsland en Italië die omstreeks 1850 naar Brazilië vertrokken. Voor hen is de concertreis ook een terugkeer naar de wortels van hun identiteit.
Klaas H. Hagels van de gelijknamige muziekschool onderhield nog steeds een goede band met zijn vorige docent en regelde een concertgedeelte in deze regio.

Op donderdag 7 oktober kwamen de Brazilianen aan in Dedemsvaart. Na een aperatief en een maaltijd was er die dag om 20.00 uur een opgetreden in de Ned. Herv. Kerk De Rank in Staphorst. Vrijdags brachten de Brazilianen een bezoek aan de kalkovens waar zij in het Portugees werden verwelkomd door de HVA. 's Avonds werd in de Chr. Geref. Immanuëlkerk in Dedemsvaart een concert gegeven. Zaterdags werd er een bezoek gebracht aan Giethoorn en 's avonds een concert om 20.30 uur in de St. Alphonsuskerk in Slagharen. Zondags vertrokken de gasten naar Frankfurt en daarna terug naar Brazilië.


Collegeium Vocale uit Jaraguá do Sul


 Panoduo Talita Martins en Felipe Krelling


Fuitiste Lysandra Axt