Dohrer Frauenchor 1983 Mönchengladbach

Concert in Slagharen

Zaterdag 2 juli genoot een ruim bezette St. Alpfonsuskerk in Slagharen
van een zeer gevarieerd Programma


Na het intro en koraal van Cor Kee over “Dankt, dankt nu allen God” uitgevoerd op het BAG Orgel werden de vele aanwezigen welkom geheten door de organisator van dit concert, Herman Hagels. Ook het Dohrer Frauenchor 1983 uit Mönchengladbach olv Gunter Ruddeck werd hartelijk welkom geheten. Een primeur van dit concert was de samengevoegde kerkkoren van Ommen en Slagharen. Het Frauenchor liet zich als eerste horen met het Kyrie uit de Messe in g Op. 187 van Josef Gabriël Rheinberger en werd hierbij op het orgel begeleid door Herman Hagels. A cappella werd het Gloria en Sanctus van Carl Bertil Agnestig ten gehore gebracht.

De uit Duitsland meegereisde pianist Thomas Hansen speelde het Italienisches Konzert BWV 971 1e deel Allegro op sublieme wijze, het was ademloos stil in de kerk. Met begeleiding van Thomas werden twee werken van Gioachino Rossini uitgevoerd door het Duitse koor.

De twee kerkkoren lieten van zich horen met de uitvoering van de Heilige Stad van S. Adams, Missa Cantabile van de dirigent van het koor, Klaas H. Hagels en een Ave Maria in een bewerking van de dirigent. Deze stukken werden op het orgel begeleid door Arjen Hagels en Missa Cantabile werd uitgevoerd tezamen met Annet van de Wetering op de viool en Dianne Voerman op de dwarsfluit. Deze twee instrumentalisten speelden ook samen met Arjen en Herman Hagels een muzikaal intermezzo “Ich steh mit einenm Fuss im Grabe”uit sinfonia from cantata BWV 156 van Joh. Seb. Bach dat ook zeer veel waardering kreeg van de toehoorders.

Het Frauenchor lied nog van zich horen met vier liederen uit een reeks “Am sonnigen Rain van de in 2013 overleden Duitse componiste Ilja Hurnik. En het koor sloot haar optreden af met een a cappela uitvoering van “Auf einem Baum ein Kuckuck sass” van Ernst Pepping en met sublieme orgelbegeleiding een Schwedisches Volkslied “Sommarpsalm van Waldemar Alfvén.

Nadat Hagels de medewerkenden had bedankt en een leuke attentie had overhandigd werd door alle medewerkenden afgesloten met het themalied “NUN DANKET ALLE GOTT” uit de Kerk Cantate BWV 79 van Joh. Seb. Bach. Het publiek ging zeer voldaan huiswaarts en de musici, koren en organisatie konden terug zien op een zeer geslaagd concert dat zeker voor herhaling vatbaar is.