Home Orgelbouw Draaiorgel Muziek Activiteiten In petto
HAGELS _ MUZIEK

Het draaiorgel Paul Rubens

Is gebouwd door Jan van Eijck en Zn. uit Terwolde in 1995

Het instrument is eigendom van Minie de Wilde uit Ommen.

Het orgel draait voor het goede doel: stichting VECHTGENOTEN.
www.vechtgenoten.nl

Boekingen voor dit orgel via K.H. Hagels. Nieuwewijk 51  7701PX Dedemsvaart.
Tel. 0523 614912 of mobiele Tel. 0624164010 (mobiele Tel. Is niet altijd in gebruik).
Voor aanvraag en bevestiging altijd een E-mail sturen naar draaiorgel@hagelsmuziek.nl

Het instrument heeft een groot onderhoudsbeurt door ons gehad en is sinds 2006
bij ons in onderhoud.


De Stentor 15 januari 2010

'Draaiorgel moet terug in straatbeeld'DEDEMSVAART - Het draaiorgel moet terug in het straatbeeld, klinkt het pleidooi van Dedemsvaarter Klaas Herman Hagels.Hij vindt het een onmisbaar stuk cultuurgoed. Hagels is van huis uit kerkorgelbouwer.

Toch staat in zijn garage een draaiorgel voor een grote onderhoudsbeurt. En nog een bijzonder exemplaar ook, want het is van Jan en Minie de Wilde. De oprichter van het bedrijf De Wildkamp en het wordt gebruiken tijdens evenementen en winkelopeningen om geld in te zamelen voor een goed doel. In drie weken tijd heeft Hagels het orgel een opknapbeurt gegeven. Nieuw hertenleer ('komt uit Duitsland en is veel dunner dan van een rund'), balgjes die weer vlekkeloos werken en ook een nieuwe stok voor de dirigent aan de voorzijde. Dat zijn slechts enkele klussen aan het draaiorgel. De Dedemsvaarter heeft voor een andere ondernemer ook veel draaiorgels opgeknapt: Henk Bemboom van Attractiepark Slagharen.

Hagels vindt het jammer dat het orgel van De Wilde het enige exemplaar is dat hij in onderhoud heeft. "In de buurt van de Wijk is er nog één. Verder weet ik geen te staan in de regio. Vroeger had elke stad een draaiorgel. Eigenlijk hoort nog steeds op een vaste dag een draaiorgel te klinken. Bijvoorbeeld tijdens markt. Waarom dat niet gebeurd? Misschien klagen mensen over geluidsoverlast en ja, een cd-installatie is goedkoper. Een draaiorgel is duurder dan een gemiddelde auto."

De Dedemsvaarter denkt dat die argumenten alleen maar aangeven, dat wij te gemakzuchtig omgaan met onze cultuur. Komend weekend komt een groep Brazilianen naar Nederland voor vier optredens en dinsdag staat hen een oud-Hollandse middag te wachten in Oud-Lutten. Behalve spellen als koekhappen zorgt dan ook het draaiorgel van De Wilde voor een Nederlandse sfeer. "Vorig jaar zijn wij in Brazilië geweest en daar lieten mensen ons trots hun cultuur zien. Nu doen wij dat."

AGENDA

Zaterdag 13 april 2019  14:00 uur

Zaterdag 4 mei 2019

Zaterdag 1 juni 2019 10.30 uur  ‘t Welgelegen

Woensdag 31 juli 2019 10:00 uur Kalkovens

Zaterdag 3 augustus 2019  Molendagen

Zaterdag 14 september Kalkovens

Het orgel heeft op dinsdagmiddag 19 januari 2010 gespeeld voor het Braziliaans
jeugdkamerorkest "Camerata Ivoti" die bij ons te gast waren.

Voorwaarden voor het bespreken van het draaiorgel.


1. Kosten: de voorrijkosten bedragen € 50,00 binnen een bereik van 30 Km. vanaf Ommen. Voor grotere afstanden in onderling overleg. Voor het draaien met het orgel vragen wij een vrijwillige bijdrage die in verhouding staat met de tijdsduur van onze aanwezigheid. Alle opbrengsten komen ten goede aan de stichting “Vechtgenoten”. Het bedrag wordt in een gesloten envelop op de afgesproken dag aan ons overhandigd en zal aan de fam. De Wilde worden afgegeven.

2. Het spreekt voor zich dat bij slecht weer en regen het orgel niet in de open lucht kan draaien, daarom is het verstandig om een dag van tevoren nog even telefonisch contact met ons op te nemen.

3. De organisatie of persoon die ons uitnodigt dient te zorgen voor een plek waar wij met het orgel plus auto kunnen staan om te spelen.

4. De organisatie of persoon die ons uitnodigt dient te zorgen voor een vergunning als dit in de betreffende plaats of gemeente noodzakelijk is.


Zaterdag 6 augustus heeft het draaiorgel de hele dag gespeeld bij een molen in Ommen voor Ommer Molendag. Het orgel trok zeer veel belangstelling bij zowel ouderen als zeker ook de jeugd die toch wel eens wilden weten hoe de muziek in het orgel tot stand kwam. Op de website van “Natuurlijk Ommen” is bovenstaande impressie van die dag geplaatst.

Plaats

Palmpasen optocht Lutten

Hardenberg

Gramsbergen

Dedemsvaart

Ommen

Dedemsvaart